onsdag 18. juli 2012

National Turistveg GeirangerTrollstigen

Nasjonal Turistveg Geiranger - Trollstigen går mellom Langevatn nær Strynefjellsvegen  og Sogge bru  som er nær Åndalsnes og er l06 km lang.
Vi skimter utsiktspunktet i horisonten. Spektakulært.

Fra en brosjyre.


Flott utsikt nedover Trollstigen.

Servicesenteret eller platået som ligger ved vegen med utgangspunkt til utsiktsplatået.

Dette bilde er jeg fornøyd med.
Langt der ned er Åndalsnes.

Dette motivet liker jeg.
Dette er den andre plattformen ved Trollstigplatået.

Gudbrandsjuvet og Geiranger kommer i egen avdeling.

tirsdag 3. juli 2012

Rondane, Nasjonal Turistveg Rondane

Nasjonal Turistveg Rondane starter på Venabygdfjellet etter Rv 27 og ved Sollia kirke og går til Folldal. Langs deler av vegen er det fantastisk utsikt mot fjellmassivet Rondane, det kjente fra maleriet til Harald Sohlberg, "Vinternatt i fjellene", eller "Vinternatt i Rondane", som det også blir kalt.
 Det er også flere overnattings-, serverings- og opplevelsesteder langs denne vegen, for ikke å snakket om at det er flotte utgangspunkt for fotturer  østover, inn i Alvdals vestfjell, Breisjøseter og vestover inn i Rondane.
 I syd har vi Solliafjellet, et lett og fint terreng med flott utsikt. Gode fiskemuligheter er det både i Atnasjøen og, ikke minst, nedover elva!!
 Det  er mulighet for småturer mange steder, enten ut i terrenget eller etter "gamlevegen" fra butikken og til Atnasjø kaffe, som er en veldig fin tur. Noen steder er det også merket med "vandrerveg".


Kart som viser Nasjonal Turistveg Rondane.




Dette er Muen på Venabygdfjellet som en passerer på veg til Turistveg Rondane som starter lenger framme.

 Lenger framme møter en også synet av Store Sølenklette, eller Alvdalssølen som den også heter.


På vegen som kommer fra Atna, starter Turistvegen her ved kirken.
Sollia kirke bygd i 1738.
På nedsiden av kirken ligger Sollistua Gjestgiveri.

Akvarell av Unni Fladsrud Vold
Hamsunstua ved Atnbrua. Knut Hamsun leide denne og brukte den som skrivestue.

Atnbrua og fossen med er et museumsområde. Her arrangeres Fossedagene med forskjellige aktiviteter første helg i september. Fossesaga er da plass for spel, fosseslipp og div salg av matsmaking. På gården Nordbrænd er det utstilling og på forsamlingsstedet Jomsborg er det marked på lørdag og utstilling av div. kunst inne hele helga. Stor aktivitet og bra med besøk. 

Atnasjø kafe er blitt vesentlig utvidet de senere åra og er godt drevet. Stor trafikk etter Turistvegen som går rett forbi døra.
Og oppe i lia fra kafeen ligger hytta mi med fin utsikt mot Rondane.

Atnasjøen og Rondane.
Flott solnedgang sett fra hytta.
Fra Sjølisetra.

Et vinterbilde må også med. Sen høstsol fra terrassen.

Her er fra Sohlbergplassen. Siden jeg ikke fant igjen mine egne bilder herfra, måtte jeg bruke et annet jeg fant. Dette er en unik plass og arkitektur med panoramautsikt mot Rondane.
Dette ligger ca. 1.5 km fra der jeg har hytte.
Arkitekten bak dette er Hølmebak.




Så kommer vi til "snadderet" på turen. Sjokoladelåven på Nordre Nesset er veldig populær. Koselig vertskap som har skapt noe spesielt, nemlig egenlaget sjokolade med ingredienser fra naturen  og navn på produktene  fra lokalmiljøet etc.  Det var her på gården Sohlberg leide rom i alle de åra han malte Vinternatt i fjellene (Rondane).
Like nord for Sjokoladelåven, ligger et nytt, stort hyttefelt, Blåfjellia, med store, flott tomter hvor en virkelig har panoramautsikt til fjella.

Her er Turid (f. Fladsrud hjemme fra USA) og Unni Fladsrud Vold på brua over Hyrsje.

Per etter vandrervegen over Hyrsja, langs Turistvegen.
Fossen/elva/bekken Hyrsja

Langs turistvegen er det merket flere vandrerveger. En slik sti går langs med vegen litt opp i lia nord for Sjokoladelåven, krysser elva/fossen Hyrsja. Dette er en fin og behagelig sti, passer for alle. Den kommer ned igjen på rv lenger nord og passerer punktet nedenfor.

Dette plaketter synes jeg er fin og utsikten er det heller ikke noe å si på fra denne vandrervegen.
Det er flere merkede vandrerveger, bl.a en ved gården Fallet lenger nord. Kan også anbefales.


Min vegvising langs Turistvegen slutter her på Strømbu et populært utgangspunkt for turer inn i Rondane eller til Alvdals vestfjell. Dette byggverket er som Sohlbergplassen tegnet av Hølmebakk, ikke ukjent arkitekt. Her er det servicesenter med salgt av lokale  håndverksartikler samt kaffe og litt attåt. Jeg må jo også ha lov til å legge til at de har kjøpt av meg akvareller og kort med Rondanemotiv på for fjerde året (2012).  Dette er fine souvenirer.
Den Nasjonale Turistvegen fortsetter helt til Folldal med den gamle tunet Streitlien underveis og så gruvesamfunnet og tog inn i gruvene i Folldal.
GOD TUR.